Nyttår i Damaskus. Det er litt vanskelig å feire nyttår et sted der nasjonen befinner seg i opprørstemning, og dine bekjente enten befinner seg i en kollektiv depresjon eller i en manisk partystemning som innebærer ansiktsmaling av typen ”vi elsker Bashar” i pannen.

Som prinsipiell motstander av ansiktsmaling valgte jeg å dra til en hjemmefest hos en heller apolitisk type. En person du finner mange av i Damaskus om dagen. Han liker ikke systemet, men er ikke villig til å risikere god jobb, lønn og levestandard for å endre det. Det var allikevel et flertall av regimemotstandere på festen. Dette var tross alt folk som valgte å holde seg vekk fra gater, torg og klubber, slik at de slapp å forholde seg til Bashar-sangene og all ansiktsmalingen som preget resten av byen.

Stemningen på festen var derfor ballansert og rolig, og i stor grad preget av at en av festdeltagerne kunne fortelle i første person om situasjonen i Homs. Men som alltid på nyttårsaften så tar stemningen seg opp når klokken tikker mot midnatt og da strømmen forsvant rett før nedtellingen nådde null var stemningen på topp og settingen bokstavelig sagt beksvart. Så da nyttårsangen (egentlig en bursdagssang) nådde slutten forsatte forsamlingen i et uoffisielt andrevers, mens huseier fortvilet ropte noe om naboer og leende forklarte et kamera som filmet at han ikke ante hva de sang om.
 

سنة حلوة يا جميل
سنة حلوة يا جميل
سنة حلوة, سنة حلوة, سنة حلوة يا جميل

سنة سودا يا بشار
سنة سودا يا بشار
سنة سودا, سنة سودا, سنة سودا يا بشار

(et fint år for deg du vakre)
(et fint år for deg du vakre)
(et fint år, et fint år, et fint år for deg du vakre)

(et mørkt år for deg Bashar)  
(et mørkt år for deg Bashar)
(et mørkt år, et mørkt år, et mørkt år for deg Bashar)
 

Godt Nytt år!

Reklamer